Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
In data de 09.08.2017, pe pagina de Facebook a ANAF-ului s-a desfasurat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu privire la “Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale”. Iata cateva dintre intrebarile contribuabililor si raspunsurile date de specialistii ANAF:
a.) Intrebare contribuabil: “Buna dimineata, o firma care are risc fiscal mic si care conform Ordinului 90/2016, poate aplica procedura simplificata, ce documente trebuie sa depuna pentru esalonarea la plata a obligatiilor fiscale, in cadrul perioadei maxime de 12 luni? Multumesc.”
a.) Raspuns ANAF: “În cazul prezentat de dvs., pentru a solicita acordare unei eşalonări la plată a obligaţiilor fiscale, pentru o perioadă de 12 luni, la cererea de acordare a eşalonării veţi anexa următoarele documente (prevăzute în actul normativ pe care îl menţionaţi şi dvs.):
- declaraţia pe propria răspundere a debitorului din care să reiasă că nu se află sub incidenţa legislaţiei privind insolvenţa, că nu se află în dizolvare, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi că nu i s-au/s-a stabilit răspunderile/răspunderea, potrivit legislaţiei privind insolvenţa, şi/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 şi 26 din Codul de procedură fiscală;
- documente sau informaţii relevante în susţinerea cererii;
- copia ultimei situaţii financiare anuale – nu se anexează în cazul în care situaţiile financiare anuale au fost depuse la organul fiscal competent. Acestea se solicită de către organul fiscal de la serviciile/birourile/compartimentele care le gestionează;
- situaţia încasărilor şi plăţilor pe ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de acordare a eşalonărilor la plată a obligaţiilor fiscale;
- copia ultimei balanţe de verificare;
- programul de restructurare sau de redresare financiară semnat de reprezentantul legal al debitorului, care va conţine şi argumentarea posibilităţii plăţilor pe perioada solicitată la eşalonare;
- situaţia privind indicatorii orientativi şi alte informaţii;
- declaraţia pe propria răspundere a administratorului/administratorilor şi/sau asociaţilor din care să rezulte că nu au deţinut, în ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii, calitatea de administrator sau asociat la persoane juridice care au fost lichidate sau la care a fost declanşată procedura insolvenţei şi la care au rămas obligaţii fiscale neachitate. Declaraţia poate fi şi comună;
- declaraţia debitorului sau a reprezentantului său legal din care să rezulte că respectivul debitor nu se află în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerţului sau în registre ţinute de instanţe judecătoreşti.”
b.) Intrebare contribuabil: “O societate care are datorii sub 20.000 lei si vrea sa beneficieze de esalonare la plata, trebuie sa depuna garantii daca figureaza cu mijloace fixe viabile?”
b.) Raspuns ANAF: “Raspuns ANAF: “În cazul persoanelor juridice, pentru obligaţiile fiscale eşalonate la plată de până la 20.000 lei, nu este necesară constituirea de garanţii.”
c.) Intrebare contribuabil: “Este valabil si pentru II sau doar pt SRL?”
c.) Raspuns ANAF: “DA și Intreprinderea individuală poate beneficia de eșalonare la plata obligațiilor fiscale cu respectarea prevederilor OPANAF nr. 90/2016.”
d.) Intrebare contribuabil: “Buna ziua!
1.De cate ori se poate face suplimentarea esalonarii intr-un an? care e procedura?
2. Daca esalonarea a fost declarata pierduta se mai poate repune? Care e procedura?
3. Daca o societatea care beneficiaza de esalonare achita mai repede ratele ( de ex are esalonare pe 5 ani si achita in 3 ani)..se recalculeaza dobanda si penalitatile de intarziere? Multumesc!”
d.) Raspuns ANAF: “1. Pe perioada de valabilitate a eşalonării se poate depune maxim două cereri de modificare a deciziei de eşalonare la plată intr-un an de eşalonare sau, după caz, fracţie de an de eşalonare, calculat începând cu data deciziei de eşalonare. Prin modificările solicitate se pot include în eşalonarea la plată şi alte obligaţii fiscale cuprinse în certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal. Procedura de modificare a deciziei de eşalonare este prevăzută la art.195 din Codul de procedură fiscală.
2. Debitorul poate solicita organului fiscal competent menţinerea unei eşalonări a cărei valabilitate a fost pierdută din cauza nerespectării condiţiilor prevăzute de lege, o singură dată pe perioada de valabilitate a eşalonării, dacă depune o cerere în acest scop înainte de executarea garanţiei de către organul fiscal competent sau înainte de stingerea obligaţiilor fiscale, după caz. Cererea se soluţionează prin emiterea unei decizii de menţinere a valabilităţii eşalonării, cu păstrarea perioadei de eşalonare aprobate iniţial.
Procedura pentru menţinerea unei eşalonări a cărei valabilitate a fost pierdută se găseşte la art.13 din Ordinul 90/2016 pentru aprobarea conţinutului cererii de acordare a eşalonării la plată şi a documentelor justificative anexate acesteia, precum şi a Procedurii de aplicare a acordării eşalonării la plată de către organul fiscal central.
3. Debitorul poate plăti anticipat, parţial sau total, sumele cuprinse în graficul de eşalonare la plată. În acest caz, debitorul notifică organului fiscal, prin cerere, intenţia de a stinge anticipat aceste sume. În situaţia în care sumele eşalonate la plată au fost stinse în totalitate şi au fost respectate condiţiile prevăzute la art.194 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, organul fiscal competent comunică debitorului decizia de finalizare a eşalonării la plată.
Dobânzile se datorează şi se calculează pentru fiecare rată din graficul de eşalonare la plată începând cu data emiterii deciziei de eşalonare la plată şi până la termenul de plată din grafic sau până la data achitării ratei, după caz.”
Mai multe intrebari si raspunsuri pe aceasta tema pot fi gasite pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Sursa: ANAF
Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-